Reisupdate.nl

BLOG

Rondreizen op de Kanaaleilanden

 

 

Rondreis langs prachtige natuur en gezellige drukte met een zeiljacht

 

Cherbourg zondag 2 augustus. De jachthaven ligt in de zon te schitteren. De zoektocht tussen de vele jachten naar de Cherokee kan beginnen. Het zijn er te veel. Toch maar even Schipper Jouke Lemmers bellen.

 

Aan de steiger valt de licht blauwe romp van de Cherokee op. Waar de meeste boten wit of donker blauw zijn heeft de Cherokee de kleur van het water aangenomen, maar valt juist daardoor op. De Cherokee is een prachtig zeilschip, het is door schipper Jouke sterk verbeterd qua comfort en tuigage.

 

Een hartelijke kennismaking met de Schipper Jouke, vriendin Laura en maat Hanne.  Deze reis ondernemen we met bemanning en 5 passagiers. De boot heeft ruim voldoende plaats, er zijn 5 2-persoons hutten aan boord. Ik heb als individuele reiziger zelfs een eigen hut, omdat in principe er nog plaats is voor 2 passagiers. Luxe!

 

S’avond legt Jouke het plan voor de volgende dagen voor. Er is mogelijkheid tot inbreng en de route staat niet vast zoals onderweg ook zal blijken. Ik laat mij graag meevoeren. De afwisseling in de tocht is voor mij voldoende; ankeren bij en bezoeken kleine eilandjes en aan de steiger bij de grotere eilanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag vertrekken we na het ontbijt in de morgen naar de eerste bestemming: Alderney. De start is relaxed. Niet te vroeg, rustig ontbijten en langzaamaan gereedmaken voor vertrek. De zon schijnt, een prettige wind 3 a 4. Voor mij is het al weer lang geleden om zeilend over zee te gaan. Het geluid van het schip door de golven, het gezicht van de opstaande zeilen. Genieten.

 

Na 3 a 4  uur varen bereiken we de belangrijkste baai van Alderney een eiland met een klein dorp. Een prachtig zandstrand is het uitzicht vanaf de Cherokee. We gaan voor anker , de dinghy wordt gereedgemaakt en we gaan aan land.

 

Zwemmen en zonnen was zeker een optie, maar iedereen wil het dorpje verkennen. De wandeling door het kleine dorp eindigt op het terras van het enige hotel om de aankomst met een drankje te vieren. We eten die dag aan boord. De volgende dag staat de tocht naar het volgende eiland Sark het programma.

 

De tocht naar Sark is wat minder rustig dan die naar Alderney. Windkracht 6, stroom tegen wind is ons deel. Het wordt een kermisritje.

 

Na 5 a 6 uur zeilen bereiken we het schitterende eilandje Sark. We arriveren in een kleine baai zonder voorzieningen, behalve een trap tegen de rotsen en gaan als piraten aan land, met opgerolde broekspijpen moeten we uit de dinghy om deze op het kiezelstrand aan land te trekken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We beklimmen een steil pad naar het dorp dat op 150 meter ligt.  Het eiland heeft slechts 500 bewoners, maar heeft een eigen munt, geen auto’s alleen tractoren zijn toegestaan. Blijkbaar ingesteld op toeristen zijn er maar liefst  3 supermarkten en nog meer kroegen.

 

Volgende bestemming is het meest bekende eiland Jersey. Het grootste eiland van de kanaaleilanden.

 

De zon schijnt. Even is de vraag of bij een zandstrand van Sark een tussenstop zullen maken maar de meerderheid wil toch naar Jersey. Na een lange heerlijke tocht leggen we aan de steiger van de jachthaven. Waar we eerst via de marifoon toestemming hadden,  worden we weer weggestuurd door de varende havenmeester. De een weet blijkbaar niet wat de ander doet. We varen weer naar de wachtsteiger, maar kunnen wel gaan douchen. Die avond eten we in de ‘stad’. We zitten weer in de bewoonde wereld  veel winkels, stads/eilandbussen. We blijven een dagje. Ieder zoekt zijn eigen weg op deze druilige dag. Het strand zit er even niet in. Ik bezoek samen met scheepsmaat Hanne een prachtig kasteel in het dorp verderop waar we met de eilandbus naar toe rijden. Een leuk vissersplaatsje met terrasjes. S’ avonds eten we met zijn allen bij een fantastische pizzeria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zeilen met prachtig weer naar Guersney. Zonnen aan dek. Sturend starend naar de horizon.

Guersney is een gezellig stadje met leuke straatjes en een gezellig uitgaansleven. Veel leuke restaurants en pubs, we hebben veel plezier met zingende ‘Guernseyanen’. Prachtige faciliteiten in de haven.

 

De ‘lange’ tocht terug naar Cherbourg verloopt erg voorspoedig en de dag wordt opnieuw zonnend en sturend doorgebracht. Relaxed! Het zit er bijna weer op. Jammer het smaakt naar meer.

 

Al met al een heerlijke en afwisselend rondreis met erg prettige gezelschap van de bemanning en passagiers. De zeer professionele schipper Jouke heeft met deze tocht een schot in de roos echt zeilen, veel te zien onderweg en ontspanning. Volgend jaar in Madeira, Canarische eilanden een weerzien voor een nieuwe rondreis???

 

Joop van der Blij

 

Kijk voor meer rondreizen buiten de gebaande paden op:

https://www.offshore-yacht-charter.com/rondreizen-zeilschip

gallery/kanaaleilanden sark
gallery/img_1685
gallery/zeilvakantie-2
gallery/crossing faroe islands
gallery/s.y. cherokee
gallery/geurnsey-2